Samsung introduceert kort na de onthulling van de Galaxy Note 10-serie een nieuw horloge. Na de lancering, is het nu tijd om het sporthorloge van Samsung onder de loep te nemen. Is het een écht sporthorloge, of is het horloge ook perfect voor allerlei alledaagse activiteiten.
Samsung Galaxy Watch Active 2Vlak na de onthulling van de Samsung Galaxy Note 10 en Note 10+, introduceerde Samsung een 'heel nieuw' horloge, de Watch Active 2. Geheel nieuw is het horloge niet, wat betreft design kan ik alvast verklappen dat het horloge veel op de Galaxy Watch Active lijkt, een horloge dat tezamen met de Samsung Galaxy S10 op de markt kwam. Daardoor is het maar de vraag hoeveel Samsung aan het horloge heeft kunnen veranderen, in deze review neem ik je mee in de veranderingen. Is het een geslaagd sporthorloge, of is Samsung toch nog te veel gericht op alledaagse gebruikers.
Behuizing en designSamsung stuurde ons voor de review een 44mm-exemplaar van de Samsung Galaxy Watch Active 2 op. Voor mijn polsen, past het horloge perfect. Veel kleiner hoeft het niet te zijn, anders ziet het er misschien zelfs âkleinâ uit bij mijn polsen â" voor de mensen met een kleinere pols, is er gelukkig nog een 40mm-variant. Net zoals de Galaxy Watch Active, is de Watch Active 2 een stuk kleiner, dan de Galaxy Watch uit 2018. Dat komt vooral vanwege het verschil in design: terwijl de Galaxy Watch voor alledaagse gebruikers geschikt is, wil de Koreaanse fabrikant zich met Watch Active (2) voornamelijk richten op de sportieve consumenten.
Niet alleen wat betreft het diagonaal, ook wat betreft de dikte is de Galaxy Watch Active 2 dunner dan de Galaxy Watch: 10,9 mm (Active 2) versus 12,7 mm (Galaxy Watch). Het verschil mag dan vrij klein zijn, je merkt het wel; het horloge ziet er iets minder uit als een smartwatch â" maar kan prima door als normaal horloge. Ook als het horloge even onder je t-shirt zou verdwijnen, ziet het er niet heel erg vreemd uit. Opvallend is ook dat ik vrijwel geen opmerkingen heb gekregen over de Watch Active 2, terwijl ik dat bij eerdere smartwatches meestal wel kreeg (vaak in negatieve zin).
Slaat het horloge bij iedereen aan? Dat ligt natuurlijk aan jouw perfecte plaatje van een smartwatch. Wat wel duidelijk moge zijn, is dat Samsung een hoop extra kleurvarianten biedt: mag het niet heel erg veel opvallen, dan is er de zwarte variant. Moet het juist opvallen, dan kan je de variant kiezen die in het rose goud is uitgevoerd, of de zilveren variant. Meegeleverde bandjes en het frame van de smartwatch zijn dan ook in een andere kleur uitgevoerd. Daarbij zal de 'zwarte variant' mogelijk eerder in de smaak vallen bij mannen, terwijl andere kleuren meer zijn gericht op de vrouwelijke doelgroep.
Wat betreft de behuizing zelf, die is duidelijk van hoge kwaliteit. Het horloge voelt erg degelijk aan, dat geldt ook voor de twee knoppen op het horloge. Aan de rechterzijde van het horloge vinden we de microfoon voor telefoongesprekken en het beantwoorden van berichten, helaas werkt de laatstgenoemde functie alleen in het Engels. Dat geldt ook voor Samsungs eigen Bixby-assistent. Kijken we naar de linker zijkant, dan zien we daar de speaker van de Galaxy Watch Active 2 waarmee je een telefoongesprek kan voeren; de kwaliteit van de speaker is helaas niet om over naar huis te schrijven.
Ten slotte is het belangrijk om te weten dat de smartwatch waterdicht is tot op 50m (5ATM), daarnaast is het horloge IP68-gecertificeerd: het horloge is dus ook stofdicht. Je kan de Watch Active 2 zelfs meenemen onder de douche; of je dat wilt is maar de vraag. Mocht het horloge namelijk beschadigd raken door bijvoorbeeld zeewater of chloor, dan heb je geen poot om op te staan wat betreft de garantie. Uiteraard is het horloge meermaals âmee geweestâ onder de douche, zonder enige problemen: toch biedt het geen garanties, voor als je het horloge zelf koopt.
Samsung heeft de afgelopen jaren flink succes weten te boeken met zijn AMOLED-schermen die het voor smartphones produceert. We mogen dan ook van geluk spreken, dat Samsung de schermen op zijn Watch Active 2 gebruikt. In het geval van de Active 2, zien we op de â44mm-versieâ een 1,4-inch scherm, met een resolutie van 360 x 360 pixels. Niet zo scherp als je het vergelijkt met de hedendaagse smartphones, maar voor een smartwatch is alles haarscherp. Daarnaast is het 1,4-inch scherm enorm helder, wat helpt in alle gevallen dat je buiten aan het sporten bent, om maar een voorbeeld te noemen.Â
Samsung past ook automatische helderheid toe, een functie die standaard aanstaat: ik zou aanraden om de functie aan te laten staan. Mijn ervaringen met de functie zijn erg positief, het aanpassen gaat erg geleidelijk en je hebt ook geen last van enorme fluctuaties in weergegeven helderheid. Dat draagt er in de praktijk ook aan bij dat overdag alles af te lezen is terwijl het horloge âs avonds prima mee naar bed kan gaan, zonder dat je ogen verbranden. Over de kleuren van het scherm, ben ik tevreden: het is weliswaar oververzadigd. Toch ziet het er zo goed uit voor een smartwatch.
Wat vroeger altijd zo gaaf was aan de Samsung Galaxy Watch (en daarvoor de Gear S3 et cetera), was de fysieke draairing. Vergelijkbaar met Wear OS, zijn onderdelen te bedienen door middel van een draaimechanisme; dat scheelt weer een aantal vingers op het scherm. Nu het design minimalistisch moet, heeft Samsung er voor gekozen om de fysieke draairing uit te schakelen. Is het een functie waar jij op geen enkele manier zonder kan? Dan heeft Samsung er gelukkig een oplossing voor gebracht: het heeft de buitenste ring van het glazen paneel aanraakgevoelig gelaten, om een touch-ring toe te voegen. Inmiddels bevat de Galaxy Watch Active de functie ook, door middel van een software-update.
Het bedienen van Tizen met de aanraakgevoelige ring gaat bijzonder vlot â" Samsung heeft ook een vorm van tril-feedback toegevoegd, waardoor de functie nog makkelijker te gebruiken is. Verder is er niks om over te klagen bij het aanraakgevoelige scherm. In de review van de Watch Active, wist Sven jullie al te vertellen dat het scherm soms lastig te gebruiken is, als hij nat is. Dat is simpelweg de beperking van touchscreens, daar zal je op elke smartwatch last van hebben. Laten we afsluiten met de knoppen: de bovenste is de terugknop, en de onderste brengt je direct terug naar je wijzerplaat.
Prestaties en accuduurTot op heden heb ik mijn focus gelegd op het testen van de Wear OS-horloges en een aantal Fitbit en Garmin-smartwatches. Het is dan ook mijn eerste keer met een Samsung-smartwatch (en nu dus ook met Tizen), en ik moet zeggen: de batterijduur heeft mij blij verrast... Tenminste, als we de dagen op school (en zonder het streamen van muziek) meewegen. In zulke situaties kwam ik met gemak door de 'barrière' van twee dagen. Met Spotify ingeschakeld, ging de batterij een stuk sneller leeg: vaak kwam ik de dag dan weliswaar door, maar wel met meer moeite â" daar moet je dus rekening mee houden.
Moet je door de dag heen geraken, gebruik dan sowieso niet de always-on modus van het scherm. Ik vind het persoonlijk fijn om het scherm de hele dag te kunnen bekijken, maar dat heeft simpelweg een grote invloed op de batterijduur. Gedurende de dag staat wifi te allen tijde aan, evenals bluetooth en GPS â" dat laatste gebruik ik dan voornamelijk voor het bijhouden van (hardloop-)activiteiten. Als je de accuduur extreem belangrijk vindt, dan zou je wifi en gps uit kunnen schakelen. Dat laatste zou je dan wel aan moeten zetten, mocht je sportfunctionaliteiten van het horloge willen gebruiken.
Vrijwel alle energie-besparingsfuncties van de Samsung Galaxy Watch Active, zijn overgekomen naar de Watch Active 2. Mocht je het horloge iets langer willen gebruiken, dan kan je opteren om âPower Savingâ-modus in te schakelen. Het horloge kan dan nog via bluetooth alle notificaties ontvangen en geeft de tijd weer (zoals gewoonlijk) - de rest van het scherm wordt in grijstinten weergegeven. Is dat nog niet voldoende? Dan is er de âWatch Onlyâ-modus: een manier om slimme functies direct uit te schakelen â" het horloge weergeeft dan alleen nog de tijd, net zoals een klassiek (âsaaiâ) horloge.
Al met al is de batterijduur van het horloge prima, maar verwacht er niet altijd meer dan één dag uit te halen. Soms wel een nadeel, als je het horloge âs nachts wil gebruiken voor de sleep tracking. Als we kijken naar de prestaties van het horloge, dan word ik wel heel erg blij. In tegenstelling tot Wear OS-horloges, is de Galaxy Watch Active 2 écht een heel stuk sneller. Alles voelt snel aan: dat wordt geholpen door een Exynos 9110-chipset (dual-core) uit alle eerdere Galaxy Watch-horloges, tezamen met 768 MB-werkgeheugen: dat is prima voor een horloge, maar iets meer zou op termijn geen overbodige luxe zijn.Â
SoftwareTizenSamsung is een van de weinig âtegendraadseâ fabrikanten â" naast Huawei â" om zijn eigen platform in te zetten voor smartwatches. Tizen is immers niet alleen geschikt voor smartwatches, maar wordt in het gamma van Samsung ook ingezet op televisies. In de review focus ik mij uiteraard op de versie van Tizen voor de Galaxy Watch Active 2 â" het toestel kwam uit de doos met Tizen 4.0.07, en One UI 1.5. Alle horloges van Samsung kregen dit jaar de update met One UI 1.5. Of je het mooi vindt, blijft erg persoonlijk: gedurende de testperiode ben ik zeer zeker gewend geraakt aan Samsungs besturingssysteem.
In de basis is Tizen met One UI 1.5 erg kleurrijk: alle icoontjes in het instellingen-menu, zijn voorzien van een nieuw sausje. Hopelijk zal je niet heel veel tijd door moeten brengen in het menu want dat is voor mij wel een struikelpunt van Tizen: er zijn enorm veel instellingen voor een smartwatch. Ik zou Samsung daar enerzijds voor kunnen complimenteren, maar anderzijds is het wel zo dat het menu lijkt te zijn overgenomen van een Android-telefoon. Daarnaast zijn sommige instellingen alleen op het horloge te bereiken; het zou fijn zijn als alle instellingen ook op de telefoon beschikbaar zijn.
Een probleem van Tizen was eerder nog, dat notificaties een tijdje moesten laden voordat deze ook voor de eindgebruikers te bekijken was. Inmiddels lijkt dat geen probleem meer te zijn. Notificaties worden nu vrijwel direct geladen en kan ik daar ook op reageren. Het reageren op berichten zou vrij gemakkelijk zijn en toch pak ik elke keer mijn telefoon om te reageren. Hoe leuk het er uitziet â" het werkt gewoon niet zo fijn, al komt dat misschien door mijn (te) dikke vingers. Wat voor mij erg handig bleek te zijn, is de spraakinvoer: dat werkt perfect voor basistaken. Let wel, de functie is enkel in het Engels te gebruiken.
Wat ik erg fijn vind aan Tizen, is dat het er enerzijds kleurrijk uitziet en anderzijds erg makkelijk is in gebruik. Alle tabbladen rechts van de ingestelde wijzerplaat geven een goed overzicht van alles dat belangrijk is in je leven (of juist niet). Het gaat onder andere om de kalender, evenals de âweer-appâ en een snelle weergave van je hartslag. Je kan er ook meerdere toevoegen, zoals een widget om je muziek te bedienen. Staan de widgets op de verkeerde plek? Dan verplaats je ze snel: Tizen biedt in dat opzicht veel aanpassingsmogelijkheden die je in WearOS voorlopig nog niet tegen zal komen.
Zijn er geen nadelen? Eigenlijk maar heel weinig. Sven schreef in zijn review van de Galaxy Watch Active, dat Bixby niet heel erg bruikbaar is. Gelukkig heb je bij het gebruiken van het horloge niet veel last van Samsungs digitale assistent. Sterker nog, de eerste paar dagen was het mij niet opgevallen dat de assistent aanwezig is. Als je afvraagt of Google Assistant werkt op de Watch Active: vergeet het maar. Voor Google-apps hoef je de Watch Active (2) niet te kopen. Dat klinkt in eerste instantie erg onhandig, tot je de smartwatch gebruikt: dat je de Google-apps mist, is misschien zelfs een voordeel.
Laten we maar even beginnen met de meegeleverde apps van de Watch Active 2. Veel zijn het er in elk geval niet: enkel de Samsung Galaxy Store, Bixby-app en de Samsung Health-app zijn âextraâ. Alle andere apps zijn simpelweg een vereiste voor een groot smartwatch-platform. Wat wel direct in de schijnwerpers staat is dat er in de basis geen navigatie-app aanwezig is. Om toch een navigatie-app aan zijn gebruikers te bieden, werkt Samsung samen met (Nokia) Here. In vergelijking met Google Maps, mag je wel stellen dat Here een stuk minder fijn werkt â" daar krijgt Tizen dus een minpuntje.
Bellen is ook mogelijk via de Galaxy Watch Active 2 en daar heeft Samsung dus ook een app voor in de smartwatch gestoken. Omdat er een speaker aanwezig is op de Watch Active 2, hoef je niet per se een bluetooth-headset te gebruiken. Welke andere apps zijn er verder nog aanwezig? Het gaat dan onder andere om de Samsung Health-app om sportactiviteiten bij te houden. Strava-gebruikers zijn ook welkom, evenals gebruikers van Endomundo, Under Armour en MyFitnessPal. Let er wel op dat je voor de Samsung Galaxy Store â" evenals Samsung Health â" een Samsung-account nodig hebt.
Wat mij betreft, levert de fabrikant voldoende wijzerplaten mee. Onderaan in de Wearables-app is een sectie te vinden met alle 'Featured-wijzerplaten', die je doorverbindt met zijn Galaxy Store. Daar is de selectie nog veel groter: er zit voor vrijwel iedereen een âmooie wijzerplaatâ bij. Het nadeel is dat je voor veel wijzerplaten, een kleine geldbijdrage moet leveren. Op vrijwel elk platform zal je het tegenkomen dat er kosten verbonden zijn aan wijzerplaten, al zou Samsung het aanbod van apps wel beter mogen modereren.
Mis ik nog iets, als ik terugkijk naar de algehele app-ervaring van de Samsung Galaxy Watch Active 2? In de praktijk zal je maar weinig extra apps installeren. Direct na de installatie van de smartwatch, heb ik Spotify en Strava geïnstalleerd, een andere applicatie had ik niet nodig. WhatsApp zou in de praktijk wel handig zijn bij het reageren (evenals het lezen) van berichten, al vraag ik mij af of ik de app zou installeren als er al een zou zijn. Dat heb ik bijvoorbeeld gezien bij de Outlook-app: er is een app maar omdat ik e-mails het liefste lees via mijn telefoon, is zo'n smartwatch-app vrij onzinnig.
Sport en fitnessHartslag en gpsZoals de naam al doet denken, is het horloge toch echt gericht op de actievelingen onder ons. Ik ben echt niet de meest âactieve persoonâ van de aarde â" dat kunnen mensen in mijn omgeving inmiddels wel beamen. Toch ben ik de afgelopen weken met regelmaat de deur uit geweest, om de Watch Active 2 voor jullie uit te testen. Weet het horloge mij te overtuigen, als het aankomt op de sportfunctionaliteiten? In eerste instantie leek dat wel zo te zijn, maar dat heeft helaas wat nuance nodig. De Watch Active 2 levert geen slechte prestatie, maar het zijn onnodige fouten in het tijdperk anno 2019.
Wat gaat er dan fout? Zoals we wel eens vaker zien met Wear OS-smartwatches, gaat het fout bij het tellen van stappen. Als ik het horloge tijdens werkdagen draag â" dan heb ik aan het einde van de dag soms al bijna 1.000 stappen gezet, zonder ook maar een meter te zijn verschoven. Ik loop soms in de dag naar de keuken, maar dat is gelukkig geen kilometer wandelen. Als ik ga sporten, dan wordt het niet (veel) beter. Wat in werkelijkheid een rondje is van twee kilometer, wordt toch opgemerkt als een rondje van 2,24 kilometer. Andere journalisten hebben het probleem eerder ook al eens opgepikt.
Laten we eens âback to basicâ gaan, voordat ik mij verder uit ga wijden voor deze review. Wat kan je eigenlijk bijhouden met de Samsung Galaxy Watch Active 2? Zoals op vrijwel elke smartwatch, vind je op de Watch Active een hartslagsensor. Normaliter zal de smartwatch je hartslag meermaals per dag opmeten, maar je kan via de hartslag-widget van de smartwatch ook instellen dat je hartslag de hele dag wordt bijgehouden. Voor een écht sporthorloge, is dat een must: let wel, in de praktijk zal je merken dat het invloed heeft op je batterijduur. Gelukkig kan je de functie te allen tijde uitzetten, als je merkt dat de accu snel leeg raakt.
Zoals eerder aangegeven, kan de Watch Active 2 bijhouden hoeveel stappen je zet. Wat wel handig is, is de mogelijkheid van de smartwatch om je activiteit automatisch te herkennen. Als de Watch je activiteit juist herkent, dan is het een fijne toevoeging. Het wordt wat vreemd als de smartwatch in beeld laat zien dat je een wandeling bent gestart, terwijl je aan je bureau zit. Als je gaat sporten, is het aan te raden om je activiteit handmatig te starten en weer stop te zetten. Zo liet de smartwatch mijn hardloopronde vaak 10-15 seconde langer doorlopen, dan de daadwerkelijke duur van de training.
Als we het over sportactiviteiten hebben, hoe werkt zoiets dan? Het is gelukkig erg makkelijk, je kan via het app-menu van de Watch Active 2 de Samsung Health-app openen. Klik dan vervolgens op de âLeg uw training vastâ knop, om vervolgens op âTrainenâ te klikken. Er zijn veel activiteiten om uit te kiezen. In mijn geval, werkte het erg goed: het horloge kon vrij precies bijhouden hoe lang en hoe ver ik had gelopen/hard gelopen/had gefietst. Tijdens het sporten, krijg je ook te zien binnen welke hardrange-zone je aan het sporten bent. Het hartje wijzigt van kleur, op basis van je hartslag.
Zoals eerder aangegeven werken de sportfuncties niet feilloos: het weet immers niet altijd de juiste afstand vast te leggen, waardoor je al snel je telefoon even meeneemt om de afstand te controleren. Dat is juist waar je de Watch Active 2 voor zou kopen: zodat je even geen telefoon mee hoeft te nemen. Ik ben wel blij verrast over de snelle verbinding van de smartwatch met de GPS-zendmast â" en hoe het horloge de verbinding vast wist te houden. Ook de hartslagsensor van de smartwatch is prima: voor de echte sport-fanatiekelingen, zou ik het nog aan willen raden om alsnog een borstband te dragen. In vergelijking met de hartslagzone die in de sportschool werd aangegeven op de  sportapparatuur, was het verschil slechts minimaal (4 à  5 BPM/Beats Per Minute).
Samsung HealthBen je een sport-fanatiekeling en lees je momenteel mijn review van de Galaxy Watch Active 2? Dan zou ik je aanraden om toch vragen te stellen bij een eventuele aankoop van de Watch Active 2. Het is, om vooruit te lopen op de conclusie, een erg fijne smartwatch voor dagelijks gebruik. Toch blijft er een maar, en de maar is gericht op sporters. Daar kan je het horloge wel voor gebruiken, maar er zijn veel betere opties verkrijgbaar. Smartwatches van merken als Garmin zijn vaak uitgebreider als het aankomt op software, waar je alle sportactiviteiten mee kan analyseren.
Dat Samsung wat achterloopt is niet zo vreemd, maar je merkt dat Samsung zich duidelijk richt op de sporter die de smartwatch het liefst te allen tijde kan dragen. Of de sporter, die ik het café aangeeft meermaals per week te sporten en vervolgens een rondje per week loopt (fietst/zwemt/vul in...). Als je veel doelgroepen in een app aan probeert te trekken, dan krijg je âSamsung Healthâ. Alles wordt er frivool weergegeven, maar je mist simpelweg data. Ik heb het bijvoorbeeld over hoogteverschillen, en vergeet niet dat de smartwatch bij automatisch geactiveerde activiteiten niet eens je GPS-data kan bijhouden.
Kijken we dan naar de datapunten van je hartslag (en het bijbehorende stressniveau), dan is het erg lastig om daarbij de bijbehorende tijdstippen te vinden. Door de ontbrekende tijdstippen, is het lastig te bepalen wat er juist is gebeurd dat je hartslag of stressniveau op een bepaalde hoogte ligt. Tot zover mijn âgeklaagâ, want ik ben over het algemeen erg tevreden over de Samsung Health-app. Alles is overzichtelijk, en je kan in een oogwenk tabellen tevoorschijn halen om prestaties van de afgelopen weken te bekijken. Ik ben ook erg blij met de mogelijkheden om je calorie-inname en waterinname, zo snel bij te houden.
ConclusieNa een paar weken met de Samsung Galaxy Watch Active 2, is het tijd voor een oordeel. Zoals ik aan het begin van de review al heb aangegeven, is het mijn eerste uitstapje naar Tizen. Ik durf te stellen, dat het de beste smartwatch is die ik in tijden heb getest. Van de sportfunctionaliteiten tot Tizen in het algemeen: de smartwatch voldoet simpelweg aan mijn eisen. Om te beginnen, omdat Tizen als het snelste smartwatch-besturingssysteem omschreven kan worden. Zelfs al heb ik de smartwatch vaak misbruikt als het aankomt op nieuwe/zware apps, et cetera: de smartwatch wist alles razendsnel uit te voeren.
Van de interne hardware, spring ik over naar het scherm en de bediening van de Watch Active 2. Dat is allemaal op orde: het scherm is zeer helder en is altijd leesbaar, zelfs al is het zonnig buiten. Is dat alles? Natuurlijk niet; het scherm is ook nog eens lekker scherp en de kleuren zien er goed uit. Voor de liefhebbers van de fysieke draairing, biedt de Watch Active 2 geen oplossing. De draairing die in Tizen ingeschakeld kan worden, werkt alsnog erg fijn. Over de knoppen heb ik verder ook niks te klagen, ze voelen erg solide aan, wat overigens geldt voor de gehele behuizing van het horloge.
Dan blijven er nog twee dingen over: de Tizen-software in het algemeen en de sportfuncties. Ik heb echt niks te klagen over de software. Notificaties openen razendsnel en zijn ook te allen tijde op het horloge te lezen â" bijna net zo snel als op mijn telefoon. Het grootste voordeel voor mij is, dat ik de telefoon zo vaker in mijn zak kan laten zitten. Tizen heeft ook voldoende apps, van Spotify tot aan Strava. Ik mis alleen Google Maps, dat zou nog een handige toevoeging zijn, die er helaas 'nooit' zal komen. Wijzerplaten zijn er ook voldoende, misschien nog wel meer dan er voor Wear OS bestaan.
Over de sportfunctionaliteiten, zijn er hier en daar een paar gaten. Zo is het horloge niet helemaal te vertrouwen als het aankomt op de lengte en duur van je sportactiviteiten; zo kan het dus zo zijn dat je denkt al een volledige training te hebben gelopen, terwijl het niet zo is. Tegelijkertijd is de stappenteller, er ook niet zo goed in om stappen te tellen. Tijdens het werk zet ik soms meer dan 1.000 stappen, aldus het horloge. Je raadt het al, dat klopt niet, ik zit immers de hele dag aan mijn bureau. Jammer, want dat is in 2019 toch wel ânot doneâ. Dat is echter geen reden om de smartwatch niet te kopen.
Over de GPS-verbinding van de smartwatch, ben ik immers erg tevreden. Je kan dus te allen tijde de apps van Strava gebruiken, om een representatieve weergave te krijgen van de gelopen afstand. Verder is de hartslagsensor prima voor de niet-fanatiekeling, het verschil met een borstband is nog vrij klein. Daar scoort de Watch Active 2 weer punten. Dat geldt ook voor hoe makkelijk het is om sportactiviteiten te starten; het werkt allemaal erg fijn en voor de niet-fanatiekeling, is de Active 2 wat mij betreft een echte aanrader. Voor de rest, kijk eens verder in het gamma van Fitbit en Garmin.
Samsung hanteert een adviesprijs van 319 euro in de Benelux. Dat is veel geld, maar je krijgt er ook flink wat smartwatch voor terug. Als je een snelle smartwatch zoekt, waar geen Wear OS op draait, waar je fatsoenlijke wijzerplaten voor kan vinden, dan is de Watch Active een aanrader. Tel daar nog bij op, dat het scherm erg mooi is, het horloge stevig in elkaar zit en Tizen misschien nog wel het beste smartwatch-besturingssysteem is. Koop je een smartwatch puur voor het sporten, kies dan niet voor de Watch Active 2. Voor alle reguliere sporters (en niet-sporters) is de Watch Active 2 zeker aan te raden.
+ Enorm mooi scherm
+ Prima batterijduur
+ Tizen werkt erg fijn
+ Goede GPS en hartslagsensor
+ Behuizing voelt premium aan
Negatieve punten- Stappenteller klopt niet
- Inaccurate sportactiviteiten
- Samsung Health mag uitgebreider
- Tizen mist een goede navigatie-app
Samsung Galaxy Watch Active 2 kopenDe Samsung Galaxy Watch Active 2 is beschikbaar in een kleinere 40 mm-variant en een groter 44 mm-horloge.Â
> De Samsung Galaxy Watch Active 2 44 mm vind je bij onder meer Bol.com, Coolblue en MediaMarkt vanaf 411 euro.
> De Samsung Galaxy Watch Active 2 40 mm is voor 299 euro beschikbaar bij onder andere Bol.com, Coolbue en MediaMarkt.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!